Zwitserse HTA rapport vindt voldoende bewijs voor homeopathie

De conclusie van het rapport luidt: "Als besluit hebben wij vastgesteld dat er voldoende bewijs is voor de preklinische (experimentele) als voor de klinische effecten van homeopathie. In absolute cijfers en in vergelijking met conventionele behandelingen biedt homeopathie een veilige en kosteneffectieve behandeling aan." 

De Zwitserse gezondheidsautoriteiten hebben een Health Technology Assessment gevraagd van homeopathie.

Een Health Technology Assessment (HTA) is een multidisciplinaire evaluatie van een medische techniek, in dit geval homeopathie in haar geheel. Homeopathie werd niet alleen geëvalueerd vanuit medisch standpunt, maar ook economisch, sociaal en ethisch. Politici vragen HTA's aan om hun beleid te kunnen baseren op grondig onderzoek, dat bijvoorbeeld homeopathie doorlicht vanuit deze verschillende invalshoeken.

Het huidige HTA werd aangevraagd door de Zwitserse autoriteiten om hen toe te laten te beslissen of homeopathie verder deel moet uitmaken van de verplichte ziekteverzekering. Het volledige rapport werd vertaald uit het Duits en gepubliceerd als Engels boek met de titel "Homeopathy in Health Care: Effectiveness, Appropriateness, Safety, Costs". Het telt 300 pagina's en is vrij verkrijgbaar bij Springer Verlag.

Verschillende auteurs werkten samen onder de editioriale leiding van Dr. Gudrun Bornhöft en Prof. Dr. Peter Matthiessen.Peter Matthiessen is psychiater en professor aan het "Zentrum für Integrative Medizin" van de Universiteit te Witten/Herdecke, Duitsland.

Bron: www.homeopathie-unio.be

Share

VEILIG BETALEN